- 1685
- 1399/12/05 - 09:58
- 12 views
خونریزی مغزی در واقع نوعی از سکته مغزی بوده و شرایطی پزشکی است که تحت عنوان خونریزی داخل مغزی یا جمجمه شناخته می شود . آنها حدود 13٪ از سکته های مغزی را تشکیل می دهند و این عارضه به فوریت نیاز به در مان دارد . جمجمه عضوی در بدن افراد است که مغز را احاطه کرده و هر گونه نشت خون در آن سبب فشرده سازی و آسیب به بافت های مغز می شود .[…]
خونریزی مغزی در واقع نوعی از سکته مغزی بوده و شرایطی پزشکی است که تحت عنوان خونریزی داخل مغزی یا جمجمه شناخته می شود . آنها حدود 13٪ از سکته های مغزی را تشکیل می دهند و این عارضه به فوریت نیاز به در مان دارد . جمجمه عضوی در بدن افراد است که مغز را احاطه کرده و هر گونه نشت خون در آن سبب فشرده سازی و آسیب به بافت های مغز می شود . شایان ذکر است ، اگر رگ خونی در مغز نشت کند و سبب خونریزی شود ، سکته مغزی خونریزی دهنده رخ می دهد . فشرده سازی ناشی از خونریزی شدید می تواند سبب شود که خون سرشار از اکسیژن قادر به جریان یافتن در بافت مغز نباشد . همچنین وقتی خون ناشی از ضربه ، بافت های مغز را تحریک می کند ، سبب تورم شده که این امر به عنوان ادم مغزی شناخته می شود .
علاوه بر این خون جمع شده از خونریزی بعلاوه ممکن است در توده ای به نام هماتوم تجمع یابد . این شرایط فشار را بر روی بافت مغز مجاور افزایش می دهد و این باعث کاهش جریان خون حیاتی و از بین رفتن سلول های مغزی می شود . خونریزی می تواند در داخل مغز ، بین مغز و غشاهای پوشاننده آن ، بین لایه های پوشش مغز یا بین جمجمه و پوشش مغز رخ دهد . در آخر فشار اضافی که از رسیدن اکسیژن به سلول های مغزی جلوگیری می کند ، می تواند منجر به مرگ آنها شود . در ادامه مقاله بی سی نیوز همراه ما باشید تا برخی از مهم ترین علت های بوجود آمدن این عارضه و راه های درمان آنرا برایتان بازگو کنیم .
انواع خونریزی مغزی
توجه داشت باشید که خونریزی مغزی انواع مختلفی دارد . انواع خونریزی های مغزی می توانند سلامتی را به طور جدی تهدید کنند . همچنین نوع آنها به محل خونریزی بستگی دارد که در اینجا برخی از مهم ترین انواع این بیماری را ذکر کرده ایم :
- خونریزی داخل مغزی : این نوع خونریزی در داخل مغز اتفاق می افتد .
- خونریزی زیر دور : این نوع در زیر لایه داخلی دورا و بالای مغز اتفاق می افتد .
- خونریزی زیر عنکبوتیه : این خونریزی بین مغز و غشاهای پوشاننده آن رخ می دهد .
- خونریزی اپیدورال : این زمانی است که خونریزی بین جمجمه و مغز ایجاد می شود .
علائم خونریزی مغزی
شناخت علائم و نشانه های این عارضه امری ضروری است و می تواند به افراد برای تشخیص زود هنگام ، به دنبال آن ، انجام اقدامات موثر برای رفع این بیماری موثر باشد . در واقع خونریزی مغزی ممکن است طیف وسیعی از علائم مختلف را ایجاد کند که این علائم می تواند متفاوت باشد . آنها به محل خونریزی ، شدت خونریزی و میزان بافت آسیب دیده بستگی دارند . همچنین باید توجه داشته باشید که علائم به طور ناگهانی ایجاد می شوند و ممکن است به تدریج بدتر شوند . آنها شامل گزگز ناگهانی ، ضعف ، بی حسی یا فلج صورت ، بازو یا پا باشد . این اتفاق به احتمال زیاد فقط در یک طرف بدن رخ می دهد . در اینجا برخی از مهم ترین علائم دیگر این عارضه را ذکر کرده ایم :
- گیجی
- مشکلات بینایی
- مشکل در بلعیدن
- ضعف در بازو یا پا
- بی حالی یا بیهوشی
- حالت تهوع یا استفراغ
- سردرد ناگهانی و شدید
- تشنج بدون سابقه قبلی
- حس چشایی غیرطبیعی
- مشکل در نوشتن یا خواندن
- از دست دادن تعادل یا هماهنگی
- سوزن سوزن شدن یا بی حسی
- مشکل در صحبت کردن یا تکلم نامفهوم
- از دست دادن مهارت های حرکتی ظریف ، مانند لرزش دست
علل خونریزی مغزی
شناخت علت های بوجود آمدن این عارضه امری بسیار مهم می باشد و به افراد برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری موثر می باشد . در واقع سن یکی از عوامل اصلی ابتلا به خونریزی مغزی بوده است . همچنین عوامل مختلفی می توانند منجر به خونریزی مغزی شوند که در اینجا برخی از مهم ترین آنها را ذکر کرده ایم :
- بیماری کبد
- تومور مغزی
- ضربه به سر
- فشار خون بسیار بالا
- ناهنجاری عروق خونی
- خون یا اختلالات خونریزی
- مصرف داروهای غیرقانونی
- ضربه به سر یا آسیب دیدگی
- آنژیوپاتی آمیلوئید ، یک ناهنجاری دیواره رگ های خونی
- آنوریسم مغزی ، یا برآمدگی ضعیف شده در شریان مغزی
بعلاوه شایان ذکر است ، اثرات خونریزی مغزی در گروه های سنی مختلف متفاوت است . خونریزی مغزی به احتمال زیاد در بزرگسالان مسن رخ می دهد . بیشتر خونریزی های داخل مغزی که به طور اتفاقی در کودکان رخ می دهند به دلیل ناهنجاری در رگ های خونی آنها می باشد . سایر علل احتمالی شامل بیماری های خونی ، تومورهای مغزی ، سپتی سمی یا استفاده از الکل یا داروهای غیرقانونی است . در نوزادان نیز ، خونریزی مغزی می تواند به سبب آسیب دیدگی هنگام تولد یا ضربه شدید نیروی به شکم یک خانم در زمان بارداری رخ دهد . علائم و برخی از گزینه های درمانی در بزرگسالان و کودکان بسیار شبیه است . شایان توجه است که درمان در کودکان به محل خونریزی و همچنین شدت پرونده بستگی دارد .
تشخیص خونریزی مغزی
تشخیص زودهنگام این بیماری و انجام اقدامات موثر برای رفع آن امری بسیار ضروری می باشد . البته تشخیص خونریزی مغزی دشوار است ؛ زیرا برخی از افراد هیچ علائم جسمی نشان نمی دهند . پزشکان باید آزمایشاتی را برای تعیین محل دقیق خونریزی در مغز انجام دهند . گزینه های تست عبارت اند از :
سی تی اسکن یا ام آر آی
پزشکان ممکن است آزمایش های مختلف تصویربرداری مانند سی تی اسکن را انجام دهند که می تواند خونریزی داخلی یا تجمع خون یا MRI را نشان دهد .
آنژیوگرافی مغزی
در جایی که پزشک رنگ تزریق می کند و سپس از اشعه ایکس از مغز عکس می گیرد ، با رنگ آمیزی رگ های خونی با شکل غیر طبیعی در مغز یا نزدیک آن برجسته می شود .
معاینه عصبی
یک معاینه عصبی یا معاینه چشم ، که می تواند تورم عصب بینایی را نشان دهد ، نیز ممکن است انجام شود.
درمان خونریزی مغزی
درمان این عارضه امری ضروری می باشد و به محل ، علت و میزان خونریزی بستگی دارد . به محض مراجعه به پزشک ، آنها می توانند براساس علائم شما تشخیص دهند که کدام قسمت از مغز تحت تأثیر قرار گرفته است و برای درمان خونریزی شدید مغزی می توان از جراحی استفاده کرد . جراحان ممکن است برای کاهش فشار از مغز عمل کنند . اگر ترک آنوریسم مغزی باعث خونریزی شود ، یک جراح می تواند بخشی از جمجمه را برداشته و شریان را قطع کند .
به این عمل جراحی کرانیوتومی گفته می شود . سایر گزینه های درمانی شامل داروهای ضد اضطراب ، داروهای ضد صرع و سایر داروها برای کنترل علائم ، مانند تشنج و سردردهای شدید می باشد . افراد می توانند از خونریزی مغزی بهبود یابند ، اگرچه بسیار مهم است که در اسرع وقت درمان صحیح را انجام دهند . همچنین جالب است بدانید که توانبخشی می تواند به فرد کمک کند تا پس از خونریزی مغزی ، خود را با زندگی سازگار کند . درمان توانبخشی شامل موارد زیر است :
- فیزیوتراپی
- کار درمانی
- گفتاردرمانی
- تغییر سبک زندگی
عوارض خونریزی مغزی
شایان ذکر است ، این بیماری می تواند عوارض جدی برای سلامتی ایجاد کند . فیزیوتراپی می تواند برای بهبودی از برخی از عوارض خونریزی مغزی ضروری باشد . عوارض در اغلب موارد در اثر خونریزی مغزی ایجاد می شود . خونریزی از برقراری ارتباط سلول های عصبی با سایر قسمت های بدن و از سرگیری عملکرد طبیعی جلوگیری می کند . مشکلات شایع پس از خونریزی مغزی شامل مشکلات حرکتی ، گفتاری یا حافظه است . بسته به محل خونریزی و آسیب دیدگی ، برخی از عوارض ممکن است دائمی باشد . در اینجا برخی از مهم ترین عوارض این بیماری را ذکر کرده ایم :
- فلجاز دست دادن بینایی
- مشکل در بلع ، یا دیسفاژی
- گیجی یا از دست دادن حافظه
- تغییر شخصیت یا مشکلات عاطفی
- بی حسی یا ضعف در بخشی از بدن
- کاهش توانایی صحبت کردن یا درک کلمات
جلوگیری از خونریزی مغزی
محافظت افراد از خود در برابر خطر آسیب مغزی و ضربه به سر امری بسیار ضروری می باشد . استفاده از کمربند ایمنی در اتومبیل یا کلاه ایمنی هنگام دوچرخه سواری یا موتورسیکلت روش های ساده ای برای محافظت از سر و مغز است . افرادی که دچار خونریزی مغزی یا سکته مغزی می شوند 25٪ احتمال بروز دیگری در آینده دارند . ایجاد تغییر در سبک زندگی می تواند به فرد کمک کند تا خطر خود را کاهش دهد یا از وقوع عروق مغزی جلوگیری کند . از آنجا که اکثر خونریزی های مغزی با عوامل خطر خاصی همراه است ، می توانید به روش های زیر خطر خود را به حداقل برسانید :
- سیگار نکشید : از مواد مخدر استفاده نکنید . به عنوان مثال کوکائین می تواند خطر خونریزی در مغز را افزایش دهد.
- احتیاط : با احتیاط رانندگی کنید و کمربند ایمنی خود را ببندید . همچنین اگر موتور سوار هستید ، همیشه از کلاه ایمنی استفاده کنید .
- درمان ناهنجاری ها : اگر از ناهنجاری هایی مانند آنوریسم رنج می برید ، جراحی می تواند به جلوگیری از خونریزی در آینده کمک کند .
- مراقب کومادین باشید : اگر این داروی رقیق کننده خون را که وارفارین نیز نامیده می شود ، مصرف می کنید ، به طور مرتب با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که سطح خون در محدوده صحیح قرار دارد .
- فشار خون بالا را درمان کنید : بررسی های صورت گرفته در این زمینه نشان می دهد که 80٪ بیماران خونریزی مغزی سابقه فشار خون بالا دارند . تنها مهمترین کاری که می توانید انجام دهید کنترل خود از طریق رژیم غذایی ، ورزش و دارو است .