- 1536
- 1399/10/17 - 03:38
- 29 views
سکته قلبی چیست ؟ قلب از عضلات خاص به نام میوکارد ساخته شده است . کار قلب انتقال خون برای خونرسانی سراسر بدن به رگهای خونی یا شریانهای خون می باشد . عضله قلب مانند هر عضله دیگر نیاز به خونرسانی خوب داشته و عروق کرونر خون را به عضله قلب میرسانند . شریانهای اصلی کرونر از آئورت جدا میشوند . آئورت بزرگ ترین شریان است که خون سرشار از اکسیژن را از قلب به بدن منتقل[…]
سکته قلبی چیست ؟
قلب از عضلات خاص به نام میوکارد ساخته شده است . کار قلب انتقال خون برای خونرسانی سراسر بدن به رگهای خونی یا شریانهای خون می باشد . عضله قلب مانند هر عضله دیگر نیاز به خونرسانی خوب داشته و عروق کرونر خون را به عضله قلب میرسانند . شریانهای اصلی کرونر از آئورت جدا میشوند . آئورت بزرگ ترین شریان است که خون سرشار از اکسیژن را از قلب به بدن منتقل میکند . شریانهای اصلی کرونر به شاخههای کوچکتر تقسیم میشوند که خون را به تمام قسمتهای عضله قلب میرسانند .
قلب هم مانند هر عضله دیگر بدن نیازمند تامین ثابت اکسیژن و مواد مغذی مورد نیازش است . نام پزشکی حمله قلبی انفارکتوس حاد میوکارد می باشد که وضعیتی تهدیدکننده برای زندگی فرد بوده و هنگامی بوجود می آید که جریان خون به عضله قلب ، ناگهان قطع شود و باعث آسیب بافت قلب شود . این حالت معمولا نتیجه انسداد یک یا چند مورد از عروق کرونری می باشد . علت این انسداد ایجاد پلاک خونی ، مادهای که عمدتا از چربی ، کلسترول و مواد زائد سلولی تشکیل شده می باشد .
در حقیقت ، در اینجا ، در اثر این انسداد است که وضعیتی به نام ایسکمی قلبی اتفاق میافتد . در واقع اگر یکی از عروق کرونر اصلی مسدود شده باشد ، بخش بزرگی از عضله قلب تحت تأثیر قرار میگیرد و اگر یک شریان شاخهای کوچکتر مسدود شود ، مقدار کوچکتری از عضله قلب تحت تأثیر قرار خواهد گرفت . اگر ایسکمی قلبی بیش از حد طولانی شود ، سلولهای بافت قلبی خواهند مرد . پس از سکته قلبی ، اگر بخشی از عضله قلب بمیرد ، در طی چند هفته بعد بافت اسکار جایگزین میشود . در ادامه مقاله بی سی نیوز به شرح کامل این عارضه ، علل ایجاد و درمان آن خواهد پرداخت ، با ما همراه باشید .
علل سکته قلبی
رایج ترین علت حمله قلبی انسداد در یکی از شریان های نزدیک قلب است . این می تواند ناشی از بیماری کرونر قلب باشد ، که در آن پلاک ها از کلسترول و سایر مواد تشکیل شده است ، در عروق جمع می شود و آنها را باریک می کند . با گذشت زمان ، این می تواند مانع جریان خون شود . علل کمتر شایع در ایجاد سکته فلبی عبارت اند از :
- استفاده از مواد مخدر : مانند کوکائین ، که باعث تنگ شدن رگ های خونی می شود .
- سطح اکسیژن کم در خون : به عنوان مثال ، به دلیل مسمومیت با مونوکسید کربن .
سایر علل سکته قلبی
موارد غیر معمول دیگر که میتوانند عروق کرونر را مسدود کنند که عبارت اند از :
- التهاب عروق کرونر (نادر)
- لخته شدن خون در جاهای دیگر بدن و ورود آن به شریان کرونر
- مصرف کوکائین که میتواند باعث ایجاد اسپاسم در عروق کرونر شود.
- عوارض جراحی قلب
- برخی از مشکلات نادر قلب
علائم سکته قلبی
فردی که دچار حمله قلبی یا سکته قلبی شده ، دردهایی در قفسه سینه و سایر قسمت های بدن خود و همچنین علائم دیگر را احساس خواهد کرد . علائم می توانند ترتیب و مدت زمان متفاوتی داشته باشند . ممکن است چندین روز طول بکشد یا ناگهانی خود را نشان دهند و بروند . شناخت علائم اولیه حمله قلبی و انجام سریع درمان بسیار مهم بوده و می تواند زندگی فرد را نجات دهد و از آنجا که حملات قلبی می تواند کشنده باشد ، تشخیص هشدارها در اسرع وقت و تماس با خدمات اورژانس بسیار مهم است . در اینجا برخی از علائم این عارضه را ذکر خواهیم کرد :
- تنگی نفس
- احساس سرگیجه
- حالت تهوع و استفراغ
- احساس خستگی شدید و تعریق
- دردی در بازوها ، گردن ، فک یا کمر
- احساسی شبیه سوزش معده یا سوء هاضمه
- احساس خرد شدن یا سنگینی در قفسه سینه
- تجمع مایعات در ریه ها ، سرفه یا خس خس سینه
- هیپوکسمی : مقادیر کم اکسیژن در خون
- ادم ریوی : تجمع مایعات در داخل و اطراف ریه ها
- حساس فشار ، گرفتگی ، درد ، فشار یا درد در قفسه سینه
- و در بعضی موارد اضطرابی که می تواند شبیه حمله وحشت باشد .
- شوک کاردیوژنیک : افت فشار خون به طور ناگهانی است زیرا قلب نمی تواند خون کافی برای کار بقیه بدن را فراهم کند .
عوامل خطر سکته قلبی
حمله قلبی می تواند تهدید کننده زندگی باشد و به فوریت پزشکی نیاز دارد . برخی موارد هستند که می توانند خطر حمله قلبی را افزایش دهند . شناخت هر یک از آنها برای افراد ، می تواند در جلوگیری از این عارضه بسیار موثر باشد . در اینجا برخی از آنها را ذکر کرده ایم :
- سن بالاتر
- جنسیت مرد
- سیگار کشیدن
- فشار خون بالا
- مصرف زیاد الکل
- سطح بالای استرس
- سطح کلسترول بالا
- سطح فعالیت کم
- سایر شرایط سلامتی ، مانند چاقی یا دیابت
- عوامل ژنتیکی و سابقه خانوادگی
- داشتن رژیم غذایی حاوی غذاهای فراوری شده و چربی ، قند و نمک اضافه شده
تشخیص سکته قلبی
در بیمارستان پزشک از علائم سوال می کند . آنها همچنین برای تشخیص دقیق نیاز به انجام آزمایشاتی دارند که در اینجا برخی از آنها را ذکر کرده ایم :
- آزمایشات تصویربرداری : مانند اشعه ایکس ، سی تی اسکن و اکوکاردیوگرام .
- الکتروکاردیوگرافی : برای اندازه گیری فعالیت الکتریکی در قلب انجام می شود .
- آزمایش خون : که می تواند تایید کند که یک حمله قلبی رخ داده است .
- کاتتریزاسیون قلب : که پزشک را قادر می سازد تا قسمت داخلی قلب را معاینه کند .
روش های جلوگیری از سکته قلبی
اگر شما درگیر بیماریهای قلبی هستید ، برای بهبود سلامت قلب خود میتوانید برخی کارها را انجام دهید . ایجاد تغییراتی در سبک زندگی و رژیم غذایی شما میتواند از حمله قلبی یا انفارکتوس میوکارد جلوگیری کند . همچنین روش های مختلفی برای کاهش خطر حمله قلبی وجود دارد که شناخت این روش ها می تواند بسیار موثر باشد و فرد را از ابتلا به این عارضه تا حدودی ایمن کند . در اینجا برخی از این روش ها ذکر خواهیم کرد :
- ورزش منظم
- اجتناب از استرس
- حفظ وزن بدن سالم
- اجتناب یا ترک سیگار
- محدود کردن مصرف الکل
- داشتن یک رژیم غذایی متعادل و سالم
- مدیریت دیابت ، سطح بالا کلسترول ، فشار خون و دیگر عواما اینچنینی
- اگر فشار خون بالا دارید، کاملا تحت کنترل و درمان باشید .
- غذایی را مصرف کنید که چربی ، کلسترول و نمک کم داشته باشد .
- میوههای تازه و سبزیجات زیاد بخورید .
- وزن خود را در محدوده طبیعی نگه دارید .
- دستور پزشکتان در مورد مصرف داروها را رعایت کنید .
- پزشکتان را به طورمرتب برای چکآپ ملاقات کنید .
درمان سکته قلبی
درمان این عارضه بسیار مهم می باشد و می تواند بقای فرد را افزایش دهد . حمله قلبی تهدید کننده زندگی است و نیاز به توجه اضطراری دارد . امروزه ، بسیاری از افراد به دلیل درمان موثر ، از حملات قلبی جان سالم به در می برند . در اینجا مواردی را که باید در هنگام حمله قلبی در شخصی انجام دهید ، برایتان ذکر کرده ایم :
1. اگر فرد تنفس را متوقف کرد ، باید قفسه سینه را به صورت دستی فشرده سازی کنید : انگشتان خود را به هم قفل کنید و پایه دستان خود را در مرکز قفسه سینه قرار دهید . شانه ها را روی دستان خود قرار دهید ، آرنج خود را قفل کنید و با سرعت 100-120 فشار در دقیقه تا عمق 2 اینچ سریع فشار دهید . این حرکات را تا جایی ادامه دهید که فرد شروع به نفس کشیدن یا حرکت کند .
2. از دفیبریلاتور خارجی اتوماتیک (AED) استفاده کنید : AED که در مراکز خرید و بسیاری از مکان های عمومی دیگر موجود است ، یک شوک ایجاد می کند که ممکن است قلب را دوباره راه اندازی کند .
درمان پزشکی :
پس آمدن تیم اورژانس ، آنها مراقبت های شخص را بر عهده خواهند گرفت . در اینجا سعی کنید درباره سلامتی فرد و آنچه قبل از رویداد اتفاق می افتد ، هرچه بیشتر به تیم اطلاعات دهید . این تیم سعی در تثبیت وضعیت فرد از جمله تأمین اکسیژن دارد . سپس ؛ در بیمارستان نیز یک تیم پزشکی آزمایشات را انجام می دهد و درمان مناسب را ارائه می دهد . در زیر برخی از روش های موثر برای درمان این عارضه را ذکر کرده ایم :
- استفاده از داروهای حل کننده لخته خون
- مداخله کرونر از طریق پوست : یک روش مکانیکی برای بازگرداندن جریان خون به هر بافت آسیب دیده
- پیوند عروق کرونر : معمولاً بای پس قلب نامیده می شود و خون را در اطراف مناطق آسیب دیده عروق هدایت می کند تا جریان خون را بهبود بخشد .
عوارض سکته قلبی
برخی از افراد پس از حمله قلبی دچار عوارض می شوند . بسته به شدت عارضه برخی از این عوارض را ذکر کرده ایم که عبارت اند از :
افسردگی :
این مورد پس از حمله قلبی رایج است و تعامل با عزیزان و گروه های پشتیبانی می تواند به شما کمک کند .
آریتمی :
ضربان قلب به صورت نامنظم که خیلی سریع یا خیلی آهسته است .
ادم :
در این عارضه ، مایعات جمع شده و باعث تورم مچ پا و پاها می شود .
آنوریسم :
بافت اسکار بر روی دیواره آسیب دیده قلب جمع می شود ، که باعث نازک شدن و کشش عضله قلب می شود و در نهایت کیسه ایجاد می شود . این امر همچنین می تواند منجر به لخته شدن مجدد خون شود .
آنژین :
اکسیژن کافی به قلب نمی رسد و باعث درد قفسه سینه می شود .
نارسایی قلبی :
قلب دیگر نمی تواند به طور موثر پمپاژ کند ، که منجر به خستگی ، دشواری تنفس و ادم می شود .
پارگی میوکارد :
این پارگی در قسمتی از قلب است که به دلیل آسیب ناشی از حمله قلبی ایجاد می شود .