- 861
- 1399/06/30 - 01:50
- 187 views
یبوست چیست؟ یبوست یا ایجاد مدفوع خشک و سخت در راست روده نه تنها شرم آور ، ناراحت کننده و دردناک است بلکه می تواند عملکرد صحیح ادرار را نیز مختل کند. بوست زمانی اتفاق می افتد که فرد در تخلیه روده بزرگ مشکل داشته باشد. درمان های خانگی و تغییر سبک زندگی اغلب می توانند به رفع آن کمک کنند ، اما گاهی اوقات ، ممکن است نیاز به مراجعه به پزشک نیز داشته باشد. یبوست[…]
یبوست چیست؟
یبوست یا ایجاد مدفوع خشک و سخت در راست روده نه تنها شرم آور ، ناراحت کننده و دردناک است بلکه می تواند عملکرد صحیح ادرار را نیز مختل کند.
بوست زمانی اتفاق می افتد که فرد در تخلیه روده بزرگ مشکل داشته باشد. درمان های خانگی و تغییر سبک زندگی اغلب می توانند به رفع آن کمک کنند ، اما گاهی اوقات ، ممکن است نیاز به مراجعه به پزشک نیز داشته باشد.
یبوست می تواند به دلایل زیادی اتفاق بیفتد ، مثلاً وقتی مدفوع خیلی آهسته از روده بزرگ عبور می کند. هر چه سرعت غذا در دستگاه گوارش کم شود ، روده بزرگ آب بیشتری را جذب می کند و مدفوع سخت تر می شود .
هر موقع که احساس کردید که باید الان به توالت بروید ، از این کار غفلت نکنید زیرا در صورت سرکوب مزمن ، تمایل به دفع مدفوع کمتر مورد توجه قرار می گیرد و به راحتی نادیده گرفته می شود .
علل ایجاد یبوست
به طور معمول ، یبوست از علائم رژیم غذایی نادرست و رفتارهای سبک زندگی است زیرا امروزه به دلیل اینکه غذاهای فسفودی جای غذاهای سنتی و خانگی را گرفته است . مصرف برخی از داروها ، کمبود ورزش ، رژیم غذایی کم فیبر و مایعات ، مسافرت ، تغییر در برنامه روزمره و بیماری می توانند از این دسته از عوامل باشند. یبوست همچنین می تواند در اثر چندین دارو و تغییرات هورمونی که در دوران بارداری یا در هفته قبل از قاعدگی تجربه می کنید ، ایجاد شود.
دلایل عمده یبوست عبارتند از:
- فیبر کافی در رژیم غذایی وجود ندارد
- عدم فعالیت بدنی (به ویژه در افراد مسن)
- برخی از داروها
- شیر
- سندرم روده تحریک پذیر
- تغییراتی در زندگی یا روال زندگی مانند بارداری ، پیری و مسافرت
- سوء استفاده از ملین ها
- نادیده گرفتن اشتیاق برای اجابت مزاج
- کم آبی بدن
- بیماری ها یا شرایط خاص مانند سکته مغزی (شایع ترین)
- مشکلات روده بزرگ و راست روده
- مشکلات عملکرد روده (یبوست ایدیوپاتیک مزمن)
– رژیم غذایی
در رژیم غذایی اکثر افراد ، فیبر کافی وجود ندارد . افرادی که از رژیم غذایی سرشار از فیبر استفاده می کنند نسبت به سایر افراد کمتر به یبوست مبتلا می شوند .
-رایج ترین دلایل یبوست رژیم کم فیبر یا رژیم غذایی سرشار از چربی مانند پنیر ، تخم مرغ و گوشت است. بافت فله و نرم فیبر از مدفوع سفت و خشک جلوگیری می کند که دفع آن مشکل است .
– عدم فعالیت بدنی
از دلایل دیگر یبوست ، کمبود فعالیت بدنی است . دلیل آن هم این است که یبوست اغلب پس از تصادف یا در طی بیماری زمانی رخ می دهد که فرد باید در رختخواب بماند و نمی تواند ورزش کند و فعالیت بدنی داشته باشد ، به وجود می آید . تصور می شود عدم فعالیت بدنی یکی از دلایل شایع بودن یبوست در افراد مسن و سالخورده است .
برخی از داروها می توانند باعث یبوست شوند ، از جمله:
- داروهای ضد درد (به ویژه مواد مخدر)
- آنتی اسیدهایی که حاوی آلومینیوم و کلسیم هستند
- داروهای فشار خون (مسدود کننده های کانال کلسیم)
- داروهای ضد پارکینسون
- ضد اسپاسم
- داروهای ضد افسردگی
- مکمل های آهن
- داروهای ادرار آور
- ضد تشنج
– تغییر در زندگی یا روال زندگی
در دوران بارداری ، زنان ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی یا به دلیل فشرده سازی رحم روده ، یبوست داشته باشند. پیری همچنین ممکن است روی نظم روده تأثیر بگذارد ، زیرا متابولیسم کندتر منجر به فعالیت روده ای و تون عضلانی کمتر می شود. علاوه بر این ، افراد معمولاً هنگام مسافرت دچار یبوست می شوند ، زیرا رژیم غذایی عادی و برنامه روزانه آنها مختل می شود.
– نادیده گرفتن اشتیاق برای اجابت مزاج
افرادی که اشتیاق به اجابت مزاج را نادیده می گیرند ، ممکن است در نهایت ،احساس نیاز به داشتن آن را متوقف کنند ، که خود منجر به یبوست می شود. برخی افراد دفع مدفوع را به تأخیر می اندازند زیرا نمی خواهند از توالت فرنگی خارج از خانه استفاده کنند. برخی دیگر به دلیل استرس عاطفی یا مشغله بیش از حد ، آن را نادیده می گیرند. کودکان ممکن است به دلیل آموزش استرس زای توالت یا اینکه نمی خواهند بازی خود را قطع کنند ، اجابت مزاج را به تعویق بیندازند که کار بسیار خطرناکی است .
بیشتر بخوانید : آیا زنجبیل برای انسان مفید است؟
– کمبود آب بدن
تحقیقات نشان می دهد اگرچه افزایش مصرف مایعات لزوماً به رفع یبوست کمک نمی کند ، اما بسیاری از افراد در صورت نوشیدن مایعات مانند آب و جلوگیری از کمبود آب بدن ، تا حدودی از یبوست خود گزارش می کنند .
بدن ، مایعات را به روده بزرگ و فله را به مدفوع اضافه می کنند و باعث می شوند حرکات روده نرمتر و دفع آن راحت تر باشد. افرادی که مشکل یبوست دارند باید سعی کنند هر روز مایعات بنوشند. با این حال ، مایعات حاوی کافئین ، مانند قهوه و نوشیدنی های کولا ، با ایجاد کم آبی ، می تواند علائم فرد را بدتر کنند. الکل نوشیدنی دیگری است که باعث کم آبی بدن می شود. نوشیدن مایعاتی که بدن را آبرسانی می کنند ، بسیار مهم است .
– برخی بیماری های خاص
برخی از بیماری هایی وجود دارد که باعث يبوست می شوند، شامل اختلالات عصبی ، اختلالات متابولیکی و غدد درون ریز و شرایط سیستمیک هستند که بر سیستم های اندام تأثیر می گذارند. این اختلالات می توانند حرکت مدفوع را از طریق روده بزرگ ، راست روده یا مقعد کاهش دهند. شرایطی که می توانند باعث یبوست شوند عبارتند از:
- اختلالات عصبی
- اسکلروز چندگانه
- بیماری پارکینسون
- انسداد شبه روده ای ایدیوپاتیک مزمن
- سکته
- آسیب های نخاعی
- شرایط متابولیک و غدد درون ریز
- دیابت
- اورمیا
- هیپرکلسمی
- کنترل قند خون ضعیف
- کم کاری تیروئید
- اختلالات سیستمیک
- آمیلوئیدوز
- لوپوس
- اسکلرودرمی
روش های درمان یبوست
– سعی کنید روزانه مایعات زیادی بنوشید و بدن خود را هیدراته نگه دارید . برای بررسی میزان آبرسانی بدن ، نگاهی به رنگ ادرار خود بیندازید. اگر کاملاً هیدراته باشید ، ادرار شما زرد کم رنگ یا حتی بی رنگ خواهد بود اما اگر بدنتان با کم آبی مواجه باشد ، رنگ ادرار تیره خواهد بود .
– بهتر است در رژیم غذایی خود از فیبر بیشتری استفاده کنید . فیبر برای عملکرد منظم روده مهم است ، بنابراین اطمینان حاصل کنید که مقدار زیادی غلات ، میوه و سبزیجات مصرف کنید. بهتر است به تدریج میزان دریافت فیبر خود را افزایش دهید و به یاد داشته باشید که پس از خوردن غذاهای پر فیبر ، مقدار زیادی آب بنوشید.
– مصرف یک عدد سیب روزانه علاوه بر تامین سلامتی باعث رفع يبوست نیز می شود . سیب منبع بسیار خوبی از فیبر است و به پشتیبانی عملکرد طبیعی روده کمک می کند.
همچنین انگور که با آب و محتوای بسیار زیاد فیبر همراه است .
– به اصرار برای اجابت مزاج پاسخ دهید. وقتی نیاز به رفتن دارید ، تنبلی را کنار بگذارید و به توالت بروید .
به جز در موارد نادر ، از مسهل های شیمیایی مانند Ex-Lax یا Correctol خودداری کنید. استفاده بیش از حد از ملین احتمالاً روده شما را “تنبل” و وابسته به ملین ها برای کار می کند. همچنین ممکن است در یك چرخه معیوب ، یبوست و اسهال متناوب ظاهر شوید.
– از وعده های غذایی صرف نظر نکنید. خوردن باعث تحریک رفلکسی می شود که باعث حرکت غذا (و زباله ها) در سیستم گوارش شما می شود.
هنگام رفتن به توالت ، بنشینید و زیاد فشار نیاورید .خارج كردن مدفوع سفت و خشك نه تنها می تواند منجر به بواسیر و بیرون زدگی بافت مقعدی شود ، بلكه می تواند شما را در معرض خطر افتادگی رحم نیز قرار دهد .
– هنگامی که روی توالت نشسته اید ، سعی کنید پاهایتان را روی چهارپایه قرار دهید و زانوهایتان را خم کنید. این باید زاویه روده شما را صاف کند و به شما کمک کند سریعتر مدفوع را دفع کنید بدون اینکه زور بزنید.
– در زیر طرز تهیه مربای پر فیبر است که می توان در خانه درست کرد و در یخچال نگهداری کرد. خوردن روزانه آن با نان تست یا کراکر (ترجیحاً غلات کامل) می تواند به تأمین فیبر در رژیم غذایی و کاهش یبوست کمک کند. همچنین ممکن است برای علائم سندرم روده تحریک پذیر نیز مفید باشد.
طرز تهیه مربا با فیبر بالا :
- 1 فنجان سیب
- فنجان سبوس
- ½ فنجان آب آلو خشک
برای تهیه ان ، سیب و آلو خشک را جوشانده و سپس آن را از روی حرارت بردارید تا خنک شود . این مخلوط باید دارای قوام مربا مانند باشد. آن را در یک ظرف سرپوشیده و در یخچال نگه دارید.
هر روز عصر یک قاشق غذاخوری از این مخلوط را میل نمایید . این مربا ، ممکن است به تحریک روده در صبح کمک کند. اگر ظرف چند روز بهبودی مشاهده نکردید ، هر شب مقدار خود را افزایش داده و به دو قاشق غذاخوری برسانید. برای اکثر مردم این کافی است. با این حال ، اگر مرتباً اجابت مزاج را تجربه نمی کنید ، ممکن است صبح تا دو قاشق غذاخوری اضافه کنید ، حداکثر تا چهار بار در روز. همیشه یک لیوان بزرگ آب با مربا بنوشید تا از گاز گرفتن معده جلوگیری کند.
اگر شما یبوست مزمن یا مداوم شد ، باید با پزشک متخصص خود مشورت کنید. اگر اقدامات ساده مانند افزودن فیبر بیشتر به شما کمک نکند ، متخصص ممکن است درمان های اضافی را بر اساس سبک زندگی شخصی و عوامل رژیم غذایی شما توصیه کند. درمان های اضافی عبارتند از:
– درمان رفتاری، آموزش روده و بازخورد زیستی درمان های موثری هستند که ممکن است پزشک آن را به شما توصیه کند.
آموزش شامل نشستن توالت در هر روز به مدت 15 تا 20 دقیقه در یک زمان است. شما به بدن خود یاد می دهید که به طور منظم مدفوع کنید.
از بیوفیدبک گاهی اوقات برای کمک به یبوست و همچنین سایر اختلالات کف لگن استفاده می شود. در این روش ، سنسورهای ویژه عملکردهای بدن را اندازه گیری می کنند و به شما کمک می کنند تا درک کنید که کدام روش های خاص برای دفع مدفوع ممکن است موثرتر باشد.
– جراحی ، گزینه نهایی برای یبوست مزمن است. این فقط بعد از ارزیابی دقیق توسط متخصص گوارش و جراح روده بزرگ باید مورد بررسی قرار گیرد، این روش در نهایت و بعد از اینکه سایر درمانها جواب نداد، انجام می شود .